Oglasi - Advertisement

Kremasta piletina sa mozzarellom: Savršen obrok za svaku obitelj

U današnje vrijeme, kada su brzi i praktični obroci postali norma, pronalaženje recepta koji kombinuje ukus, zdravlje i jednostavnost pripreme može biti izazovno. Ovaj recept za kremastu piletinu sa mozzarellom je savršeno rješenje. Spajajući nježnu tjesteninu, hrskavu piletinu i bogat umak od sira, ovaj obrok će sigurno postati omiljen u vašem domu. Njegova jednostavna priprema čini ga idealnim za obiteljske večere, dok ukusne arome očaravaju svačija čula.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Sastojci za kremastu piletinu sa mozzarellom

Priprema ovog jela zahtijeva nekoliko osnovnih sastojaka koji su lako dostupni. Preporučujemo sljedeće:

  • 400 grama penne tjestenine
  • 400 grama bijelog umaka, kao što je bešamel
  • 300 grama krem sira
  • 250 grama naribane mozzarelle
  • 400 mililitara vrhnja
  • 400 mililitara pileće juhe
  • 100 grama ribanog parmezana
  • 80 grama neslanog maslaca
  • Četiri žličice paste od češnjaka
  • Prstohvat soli i malo crnog papra
  • Sitni komadić sušenog peršina
  • 200 grama nasjeckane mozzarelle za preljev
  • Jedna pečena pileća prsa, po želji ukrašena svježim peršinom

Ovi sastojci ne samo da su ukusni, već i omogućavaju kreativnost u pripremi. Na primjer, možete dodati povrće poput špinata ili brokule kako biste obrok učinili zdravijim i hranjivijim. Takođe, korišćenjem integralne tjestenine možete povećati nutritivnu vrednost jela.

Priprema: Korak po korak

Priprema ovog ukusnog obroka započinje kuhanjem tjestenine. U slanoj vodi skuhajte penne tjesteninu prema uputama na pakiranju, sve dok ne postigne teksturu al dente. Ova tehnika kuhanja osigurava da tjestenina zadrži svoj oblik i ne postane previše mekana. Kada je gotova, ocijedite je i ostavite sa strane. U međuvremenu, na srednjoj vatri otopite neslanog maslaca u velikoj tavi. Kada maslac postane tečan, dodajte pastu od češnjaka i pirjajte je oko jedne minute dok ne počne mirisati. Ova jednostavna kombinacija će dodati bogatstvo okusu vašeg umaka.

U tavu zatim dodajte svježe vrhnje, koje ćete pomiješati s pilećom juhom. Lagano zagrijavajte mješavinu dok ne počne lagano ključati. Ovaj korak je ključan za postizanje savršene kremaste konzistencije umaka. Kada uhvatite onaj savršeni trenutak, umiješajte krem sir, neprestano miješajući dok se sve potpuno ne sjedini. Da biste dobili bogat umak, dodajte 250 grama naribane mozzarelle, parmezan, sol, crni papar i sušeni peršini. Miješajte dok se sirevi ne otope, a umak postane kremast i bogat. U ovom trenutku možete dodati i malo limunovog soka ili naribane limunove kore za dodatnu svježinu.

Spajanje sastojaka i pečenje

Nakon što ste pripremili umak, vrijeme je da sve spojite. Dodajte kuhanu penne tjesteninu u umak i dobro promiješajte kako bi se tjestenina ravnomjerno obložila kremastim umakom. Sljedeći korak je priprema piletine. Isecite pečena pileća prsa na trakice ili komade, što će dodatno obogatiti jelo. Pred zagrijavanje pećnice na 180°C (350°F) prebacite smjesu tjestenine i umaka u posudu za pečenje. Na vrh rasporedite preostalih 200 grama naribane mozzarelle i komade pohane piletine. Ovaj korak daje dodatnu hrskavost i bogatstvo okusa.

Stavite posudu u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite 15 do 20 minuta, ili dok sir na vrhu ne postane zlatno smeđi i ne počne se mjehuričati. Ovaj proces ne samo da pomaže da se svi okusi sjedine, već i čini jelo vizuelno privlačnim. Kada izvadite posudu iz pećnice, dodajte svežeg peršina kao ukras. Ovo jelo se najbolje servira dok je još vruće, a mirisi koji se šire iz pećnice zasigurno će privući vašu obitelj za stol. Uživajte u trenutku kada svi sjednu za stol, spremni da probaju ovo ukusno jelo.

Prijedlozi za posluživanje

Kako biste stvarno upotpunili obrok, preporučujemo dodavanje svježe zelene salate ili hrskavog kruha s češnjakom. Ova kombinacija ne samo da će dodatno obogatiti vaše jela, već će i učiniti obrok još zdravijim. Salata može sadržavati razne vrste povrća, kao što su krastavci, paradajz i paprike, uz lagani preljev od maslinovog ulja i limuna. Za osvježavajuće piće, poslužite uz gaziranu vodu ili lagano bijelo vino, koje će savršeno nadopuniti bogate okuse kremaste piletine. Uživanje u ovakvom obroku može postati prava mala tradicija unutar porodice.

Uživajte u ovom jednostavnom i ukusnom jelu koje će zasigurno osvojiti srca svih koji ga probaju. Bilo da se radi o porodičnoj večeri, specijalnoj prilici ili jednostavno o običnom danu, kremasta piletina sa mozzarellom je obrok koji će ostaviti trajan utisak. Sa svakim zalogajem, uživat ćete u bogatstvu okusa i zadovoljstvu koje donosi domaća kuhinja. Ovaj recept ne samo da je jednostavan, već pruža i priliku da se okušate u kulinarstvu, što može biti veoma zabavno i korisno iskustvo. Pozovite svoje ukućane da vam pomognu u pripremi i stvorite nezaboravne uspomene uz ovaj ukusni obrok.